Poslušajte podcast „Evropom za 60 minuta“

By 4. decembar 2021.Projekti

Youth on air- IO2

U okviru projekta “YOUth on AIR – developing active participation and intercultural dialogue among youth through online media tools“ članovi i članice Centra za socijalne inovacije Centrifuga imali su priliku da se okušaju kao kreatori radio emisija. Istraživali smo koje sve mogućnosti ovaj format pruža omladinskim radnicima i otkrili koliki je njegov potencijal da njime dopremo do naše najveće ciljne grupe – mladih ljudi, a u okviru nje i do onih koji su marginalizovani ili se susreću sa poteškoćama, bili oni geografske, društveno-ekonomske ili neke druge prirode. Sam projekat ima za cilj podizanje kapaciteta 5 nevladinih organizacija iz 4 Evropske zemlje za korišćenje digitalnog radija u njihovom radu. Ovaj projekat je pod pokroviteljstvom Erasmus + programa EU okupio organizacije civilnog drustva iz Belgije, Severne Makedonije, Velike Britanije i Srbije, koje su se udruzile ne bi li naučile kako da radijskim talasom kao glasom progovore o stvarima koje su stvarno važne njihovim ciljnim grupama.

 

Projekat je iznedrio Priručnik “Toolkit – Radio for quality Youth work” koji je, pored online treninga koji su naši članovi pohađali poslužio kao osnova za razvijanje kompetencija za stvaranje serijala emisija “Evropom za 60 min”, od kojih su 2 snimili naši članovi. Tema prve emisije je bila Mentalno zdravlje, dok je tema druge emisije bila Mobilnost mladih. Tokom prve epizode smo se potrudili da istražimo šta sve obuhvata koncept mentalnog zdravlja, naročito u ovim pandemisjkim vremenima kada stručnjaci upozoravaju da se paralelno sa pandemijom korona virusa širi i nestabilnost mentalnog zdravlja prema kojoj bi smo se trebali odnositi podjednako ozbiljno kao i prema zauzdavanju širenja virusa. Naročito nas je zanimalo kako se mladi nose sa izazovima koje im život u ovom trenutku postavlja. Čini se da nemamo bas puno prilika da otvoreno govorimo o mentalnom zdravlju u javnom prostoru. Verujemo da je destigmatizacija iskrenih razgovora o mentalnom zdravlju od ključne važnosti, pa smo se zapitali šta možemo da učinimo kako bismo jedni drugima pružili podršku u ovim teškim vremenima. Tokom druge epizode razgovarali smo o Mobilnosti mladih. Tokom ove epizode smo se potrudili da slušaocima dočaramo neka od naših iskustava sa različitih događaja koji su podrazumevali mobilnost, a pored članova Centifuge na ovu temu su govorili i naši gosti kao i naši sugrađani i sugrađanke. Ukoliko želite da saznate više o različitim pogledima na koncept Mentalnog zdravlja ili ako želite da saznate više o tome šta je Mobilnost i čujete više o različitim prilikama za mobilnost poslušajte naše emisije na sledećem link-u.

https://youtube.com/playlist?list=PLBkjHwKbPKCrLRSml8m-mw2J5hT9CgNRi 

Zahvaljujemo se svima koji su iz svog ugla podelili sa nama svoja razmišljanja i znanja o Mentalnom zdravlju i Mobilnosti mladih. Ogromnu zahvalnost za realizaciju ovih emisija dugujemo Galaxy FM radiju, u čijem studiju smo imali priliku da snimamo emisije i koji sa 89.3MH šalju sjajnu muziku i odličnu energiju našim sugrađanima. Ovom prilikom smo iskusnim radio praktičarima predstavili Priručnik koji je razvijen u okviru projekta i time proširil njihove vidike kada je u pitanju uključivanje mladih u kreiranje radio sadržaja. Još jednom se zahvaljujemo i Lazarevačkim izvođačima koji su nam dozvolili da njihovi ritmovi ožive naše radio emisije, kao i svim sagovornicima koji su učestvovali u njima.