Projekat Puls Teatra – ,,Kreativni Svet Roma“

By 22. avgust 2018.Projekti

Lazarevac 2008. godina

Centrifuga kao partner na projektima

Cilj ovog projekta bio je da mladi Romi najpre uoče sopstvene kapacitete i osveste potrebu za ravnopravno uključivanje u zajednicu u kojoj žive, a potom i da sa tim usvojenim stavom postanu vidljiviji zajednici kroz promociju sopstvenog kulturnog nasleđa. 

Osnovni problem sa kojim se deca romske populacije suočavaju na teritoriji opštine Lazarevac, kao i u celom našem društvu, je nedovoljna integracija u proces društvenog razvoja. U eri savremenih tehnologija većina dece romske populacije nema priliku da se edukuje jer su im resursi često nedostupni. Poseban problem predstavlja nepostojanje motivacije kod Roma da se uključe u formalno obrazovanje, a naročito su nezainteresivani za neformalne vidove edukacije. Ovaj projekat osmišljen je upravo da bi omogućio mladim Romima pristup neformalnoj edukaciji, čija je metodologija mnogo privlačnija od klasičnog formalnog obrazovanja i može pozitivno uticati na njihovu motivaciju.

Implementacijom novinarskih i pozorišnih radionica i radionica kulture govora, članovi organizacije MRR pomogli su organizatorima projekta da ostvare kratkoročne i dugoročne ciljeve projekta od kojih prvenstveno treba izdvojiti razvijanje zdravog i kreativnog potomstva i bolje razumevanje i prihvatanje Romske kulture.