Think Twice Trening Kurs

By 16. april 2022.Projekti

CSI Centrifuga je u periodu od 7. do 13 marta 2022. godine bila pristutna na trening kursu Think Twice koji je realizovala organizacija Big Brothers Big Sisters of Bulgaria u Plovdivu, u Bugarskoj. 

 

Osnovni cilj ovog projekta bio je da poveća digitalnu medijsku pismenost mladih i učini ih otpornijim na dezinformacije u digitalnom okruženju. Na samom projektu sarađivalo je 10 organizacija sa Balkana, iz Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Turske, Severne Makedonije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije.

 

Konkretno, ciljevi projekta bili su:

– razvijanje digitalnih medijskih veština mladih;

– podsticanje mladih da kritički razmišljaju o digitalnom sadržaju koji kreiraju i konzumiraju na mreži i

– promovisanje značaja digitalne medijske pismenosti kao alata za suzbijanje dezinformacija i kršenja ljudskih prava.

 

Osim omladinskih radnika u aktivnostima za promociju digitalne i medijske pismenosti na lokalnom i nacionalnom nivou učestvovali su i novinari, student komunikacije i medija, blogeri i vlogeri, aktivisti za ljudska prava i volonteri u omladinskim organizacijama.

 

Jedan od naša tri učesnika  na ovom treningu bio je i Kristijan (21), student iz Novog Sada, koga su upravo omladinski aktivizam i rad sa mladima i doveli do Centrifuge.

Kristijana smo pitali da sa nama podeli svoje utiske sa ovog treninga:

 

„Trening u Ploivdivu je bio veoma poseban s obzirom na lokaciju i države koje su učestvovale. Skoro svi učesnici su bili sa Balkana tako da smo imali dosta toga zajedničkog, a sa većinom smo pričali i isti jezik. Učili smo o medijima i društvenim mrežama, kao i o tome kako oni mogu biti zloupotrebljeni protiv nas, odnosno kako da se zaštitimo i sprečimo da do toga dođe. Takođe, veliki deo pažnje se obratio metodama prepoznavanja lažnih informacija na internetu i praktičnim savetima o tome kako znati čemu možemo verovati.

Ja lično sam se kući vratio sa dosta većim znanjem o žurnalistici, sajber zaštiti i većoj spremnosti da se snalazim u onlajn prostoru.”

 

Konačno, projekat je iznedrio na desetine interesantnih novinarskih formi, a naša ekipa je izabrala da snimi jednu reportažu u horror stilu o jednom ukletom hotelu.

 

Video možete pogledati na ovom linku – https://youtu.be/jtOAej-PoTA