Završnica YoA projekta – Radionica za mlade

By 5. decembar 2021.Projekti

     Novembar 2021

Ovu godinu smo ispratili završim aktivnostima projekta “YOUth on Air” čiji je cilj podizanje kapaciteta 5 nevladinih organizacija iz 4 Evropske zemlje za korišćenje digitalnog radija u njihovom radu. Ovaj projekat je pod pokroviteljstvom Erasmus + programa EU koji je okupio organizacije civilnog drustva iz Belgije, Severne Makedonije, Velike Britanije i Srbije koje su se udruzile ne bi li naučile kako da radijskim talasom kao glasom progovore o stvarima koje su stvarno važne njihovim ciljnim grupama.

U okviru ovog projekta  partneri su ostvarili niz ciljeva među kojima su:

– poboljšan kvalitet sistema podrške aktivnostima mladih i kapacitet organizacija civilnog društva u oblasti mladih kroz korišćenje digitalnog radija kao glavnog alata;

– ojačane i izgrađene medijske kompetencije mladih ljudi da praktikuju svoje pravo na slobodu izražavanja obezbeđivanjem prostora za mlade iz različitih sredina i socio-ekonomskog statusa,  da zajedno učestvuju u aktivnostima koje će unaprediti njihovo digitalne veštine, znanja i kapacitete, kroz obuku i razmenu dobrih praksi.

– pružanje prilike mladim ljudima da istraže moć digitalnog radija i njegovu sposobnost da se značajno unapredi položaj mladih, budući je to medij koji u većini zajednica još uvek nije u potpunosti iskorišćen.

Kada je reč o konkretnim produktima, ovaj projekat je iznedrio publikaciju  “Toolkit: Radio for quality youth work“ (IO1) kao i serijal emisija “Evropom za 60 min” (IO2), od kojih su 2 snimili naši članovi na teme Mentalnog zdravlje i Mobilnosti mladih.  Priručnik je osmislio i kreirao projektni tim na osnovu savremenih obrazaca obrazovanja kao što su neformalno obrazovanje, aktivno učenje i nove tehnologije i predstavlja inovativnu kombinaciju praktičnog i teorijskog znanja.  Primarni cilj ovog priručnika jeste da pruži smernice za kreiranje relevantnih i održivih programa za mlade koji će mladim ljudima, ali i odraslim slušaocima doneti nove perspektive, ideje i priče.

Poslednja aktivnost projekta je bilo predstavljanje emisija “Evropom za 60 min”, publikacije,  kao i celokupnog projekta YoA koja se desla krajem novembra u lazarevačkoj Gimnaziji. Nakon što smo predstavili projekat, potrudili smo se da upotrebom alatki neformalnog obrazovanja uputimo gimnazijalce na koji način mogu da koriste radio kako bi pokrenuli razgovore i došli do rešenja na pitanja koja su od velikog značaja za mlade, kako na loklanom, tako i na nacionalnom i internacionalnom nivou. Sa okupljenih 15 učesnika, među kojima je bilo iskusnih omladinskih radnika, ali i mladih koji se prvi put susreću s neformalnom edukacijom, razgovarali smo o preduzimanju sledećih koraka kako i na koji način dopreti do institucija i zagovarati aktuelne potrebe. Čitavu aktivnost smo zatvorili interaktivni kvizom o radiju, koji je za cilj imao da učesnike zainteresuje da nastave samostalno da istražuju i  koriste radio u svrhu promovisanja omladinskih potreba.

Projekat je finansiran od strane Erasmus + KA2 Programa Evropske komisije.